09.11.2023

Мини багери Yanmar - 55 години на върха

Изобретяването на първия мини багер е свързано с големият японски бум в строителството през 60-те години на 20 в. На инженерите от Yanmar, водещ производител на дизелови двигатели, им хрумва блестящата идея да монтират един двигател в хидравличен багер с умалени размери. Така през 1968 г. се появява моделът YNB300 – малка колесна машина, която прави революция в строителството.

Днес, 55 години по-късно, Yanmar определено е глобален бранд с богата гама компактна строителна и селскостопанска техника, а модели като ViO35 (на снимката) и изцяло електрическият високотехнологичен SV17e са най-новите звена в дългата верига от иновативни минибагери, които Yanmar СЕ въвежда през годините. За днешните инженери YNB300 може да изглежда елементарен, но през 1968 г. това е върха на технологията, която намалява необходимостта от ръчен труд и повишава производителността.

Четири години след това се появява моделът YB600C – той вече е на вериги, а с плъзгащата се стрела може да се копае успоредно в непосредствена близост до стени. През 1974 г. минибагерите Yanmar имат кабини и шумоизолация, позволяваща да се работи в тесни пространства, жилищни квартали и нощем. В средата на 70-те години моделът YB1200 задава концепцията на съвременните минибагери. Той се захранва от дизелов двигател с водно охлаждане, може да се завърта на 360° и разполага с гребло.

През осмото десетилетие на 20 в. се появяват гумените вериги и моделите с маса под 1 т., а през 90-те Yanmar СЕ въвежда революционната конструкция Zero Tail Swing, при която противотежестта остава винаги в габарита на веригите. Тя намалява сблъсъците и инцидентите при по-голямо завъртане на надстройката.

В началото на новия век непрекъснатият стремеж за иновации на Yanmar СЕ не спира нито за миг. Основните посоки за разработки са свързани екологичността на минибагерите и все по-строгите изисквания към емисиите изгорели газове. Днес процентът на рециклируемост на всяка машина Yanmar е над 95%. Повишаването на безопасността също е на фокус, а в резултат на усилията на инженерите се появява бързосменникът.

Днес минибагерите са по-търсени от всякога и тяхната популярност ще продължи да се увеличава успоредно с тенденциите за нарастващо строителство в градовете и все по-тесните строителни обекти. А Yanmar СЕ не спира да се вслушва в гласа на строителните фирми и ще продължи да произвежда машини точно според техните потребности, за да бъде истински партньор на успеха на своите клиенти.