17.01.2023

Mинибагерите Yanmar доминират на пазара

Прайм Tехнолоджийс, официалният представител на компактната строителна и селскостопанска техника Yanmar, отбеляза поредна успешна година на пазара на минибагери. Клиентите все повече търсят висококачествени, надеждни и производителни машини, с високо ниво на комфорт за оператора и нисък разход на гориво.

През 2022 г. основното търсене на пазара на минибагери отново е насочено към японските премиум брандове. Натрупаният опит през последните 30 години кара строителните предприемачи да правят все по-малко компромиси с техниката, с която работят. Това логично ги насочва към най-доброто на пазара от гледна точка на здравина, издръжливост, производителност, комфорт и разход на дизел. А мини- багерите Yanmar отговарят точно на тези изисквания.

Положителна тенденция в България е нарастване на търсенето на мини- багери. Те вече не се използват единствено за копаене, а с подходящ прикачен инвентар се превръщат в многофункционални машини. Така у нас минибагерите започват да навлизат бързо в бизнеси като озеленяване и ландшафтно строителство. Съответно се повишава и интересът към различните видове прикачен инвентар: хидравлични чукове, свредели, мулчери, притискащи палци и др.

Както през 2021-а, така и през 2022-а категоричният бестселър на Yanmar на българския пазар е 2,6-тонният модел ViO26. Големият интерес към него се дължи на факта, че това е най-голямата машина, която може да се превозва легално с категория В или В+Е. Освен това, при завъртане на надстройката тя не излиза от габарита веригите, което е изключително предимство при работа в тесни пространства.

На голямо търсене се радват също моделите SV17 и SV19 в класа до 2 т работна маса. Бумът на строителството в градовете изисква работа с компактна техника, където тези мини багери Yanmar се представят перфектно. Все по-голяма скорост набират продажбите на 3,3-тонният ViO33. Той се отличава с изключителна компактност – ширината му е като на ViO26, но мощността, производителността и работният обсег са като на типична машина от 3,5-тонния клас.

От Прайм Tехнолоджийс отчитат също интерес към мини багери без кабина – с ролбар или навес, които лесно се демонтират, особено в класа до 1,5 т. Това решение е много практично, когато трябва да се работи в закрити помещения или когато се налага машината да се провира между ниски дървета в ландшафтното строителство.