05.10.2023

Петер ван дер Ворст, Yanmar Europe: Инвестираме в нашата дилърска мрежа и в иновативни технологии

Петер ван дер Ворст е мениджър на Европейско селскостопанско подразделение на Yanmar Europe. В кратко интервю той разказва за пазарните позиции на Yanmar, гамата от трактори и новите продукти.

Г-н Ван дер Ворст, пазарът на компактни трактори в Европа е висококонкурентен. Освен традиционните компании, в него постоянно навлизат производители от Централна Азия. Къде е мястото на марката Yanmar тук?

– Нашата гама от трактори с мощности от 22 к.с. до 60 к.с. е ясно насочена към професионалните клиенти, които търсят надеждна и издръжлива машина с професионален сервиз. Благодарение на двигателите с директно впръскване на горивото, нашите трактори са много икономични като разход на дизел и са проектирани за работа всеки ден часове наред. Ние доказваме нашите стандарти за високо качество с гаранция от 5 години или 5000 моточаса.

Защо професионалистите в бранша трябва да обърнат голямо внимание на марката Yanmar?

– На първо място Yanmar е международна японска марка. Тя означава над 111 години опит в инженеринга и производството, а с персонал над 20 000 души и годишен оборот от 6,5 млрд евро ние съвсем не сме малък играч на пазара.

- Какво различава тракторите Yanmar от другите марки?

– Много лесен въпрос. Ние предлагаме 5-годишна гаранция без допълнително заплащане от клиентите. Доколкото знам, ние сме единственият производител днес, който прави това.
Нашата продуктова гама става все по-интересна – вече можем да предложим компактните трактори от серия YM с изцяло синхронизирана механична трансмисия с 12 предни и 12 задни предавки. Нашата серия YT3 с вариаторна трансмисия, известна също като Vario, е особено впечатляваща. Тя предлага много атрактивно съотношение цена – работни характеристики, което е много привлекателно за професионалистите от ландшафтното строителство.
Все по-интензивно работим с производители на прикачен инвентар. Нашата дилърска мрежа се разширява постоянно и ние с удоволствие каним нови дилъри да се присъединят към нея.

YTAGRI постави началото на бизнеса с прикачен инвентар, така ли е?

– Цялата гама YTAGRI включва 250 вида прикачен инвентар разделен в 12 категории, включващи брани, мулчери, малки балировачки, сеялки и култиватори, в т. ч. и за полупрофесионална употреба. Почти всички работни устройства се произвеждат от турски компании-партньори. Те се продават и сервизират от дилърската мрежа на Yanmar в Европа. Гамата е подходяща за трактори с мощност от 15 к.с. до 300 к.с., а нейното предимство е, че клиентът контактува само с един доставчик за голяма гама от инвентар на атрактивни цени и с професионален сервиз.