24.08.2020

Yanmar C30R-3: технологичното усъвършенстване в основата на успеха

Верижният минидъмпер (кериър) на Yanmar с полезен товар 2,5 т е един от хитовете на японския пазар още от 1991 г., когато клиентите бързо се убеждават в неговата издръжливост и производителност. Най-новият модел – Yanmar C30R-3, е лансиран през 2017 г., което съвпада с преминаването към следващия по-стриктен емисионен стандарт за изгорели газове и влагането на филтър за частици (DPF). Паралелно е въведена и новата версия със завъртане на коша за разтоварване отляво и отдясно на минидъмпера. Тя отговаря на 80% от търсенето в Европа.

Най-важната промяна обаче е преминаването от традиционната хидравлична система с една помпа и един хидромотор (със съответната трансмисия) към две помпи и два хидромотора. Благодарение на новата хидравлика Yanmar C30R-3 предлага значително по-ефективно завиване. Сега лявата и дясната верига могат да се управляват независимо, а това позволява завъртане на място и много прецизни леки завои. Намаляването на минималния радиус на завиване и възможността за завъртане на място подобрява съществено работоспособността на машината в тесни пространства.

В същото време комфортът за оператора е повишен осезаемо. Докато при стария модел се усещаха постоянно сътресения при завиването, тъй като се използваше спирачка, принудително задържаща едната верига, новият модел се отличава със съвсем плавно завиване –

самото завиване се изпълнява чрез управление на хидравличния дебит на левия и десния хидромотор.  

Използването на два хидромотора при запазване на същия дизелов двигател изисква нов подход за оптималното съчетаване на работатата на хидравликата и дизеловия агрегат. За целта японските инженери влагат нов модул за регулиране на оборотите на двигателя и хидравличния дебит според отчетени разлики в налягането в хидравличната система. По този начин се постига не само оптимален въртящ момент на помпите, но и с 30% по-голяма производителност.
А благодарение на новия икономичен режим и автоматичното превключване между двете скорости (бърза и бавна) с Yanmar C30R-3 могат да се постигнат икономии на дизел до 13% спрямо предходния модел.