23.11.2021

Yanmar е лидер на пазара на мини багери в България

В края на 2021 г. е време за равносметка, а тя е повече от положителна за Прайм Tехнолоджийс, официалния вносител на компактните машини Yanmar за България.

През май 2019 г. Прайм Tехнолоджийс ООД стана официален представител на Yanmar за произвежданите от японската компания компактни трактори и строителни машини. Продуктовата палитра на Yanmar за строителството включва няколко гами техника: верижни мини багери с работна маса до 6 т, верижни мидибагери от 6 т до 12 т, колесни багери от 7.5 т до 11 т, компактни челни товарачи с капацитет на стандартната кофа до 1.2 куб. м и верижни мини дъмпери с полезен товар на коша до 3.8 т.  Най-познатата и популярна гама в България е тази на верижните мини и мидибагери Yanmar. Тя е изключително наситена с модели – общо 22 машини, в т.ч. девет с конвенционална противотежест и тринадесет с надстройка, която не излиза от габарита на веригите при завъртане (Zero Tail Swing). В почти всеки подклас Yanmar предлага модели и от двата вида.

Сред тези машини, като бестселър през последните две години и половина в България, се отличава ViO26 – 2.6-тонен модел тип Zero Tail Swing, генериращ близо 40% от общите продажби на минибагери Yanmar у нас. Тази машина се предпочита от българските строителни фирми най-вече заради съвсем лесното й транспортиране – това е най-тежкият минибагер, който може да се превозва на камион или ремарке с обща допустима маса до 3.5 т (изисква категория за управление В или В+Е).
В последно време голяма скорост набират продажбите и на минибагерите от 3.2 т до 4 т. Освен че са произведени и сглобени в Япония, което е важен фактор при покупка, машините впечатляват с много голямата си производителност, икономии на гориво и високо ниво на удобства и комфорт за оператора.

Освен перфектния премиум продукт, за успеха на Прайм Технолоджийс при компактните строителни машини голямо значение има прилагането на по-специфична дистрибуторска стратегия, характерна по-скоро за вносителите на селскостопанска техника.
Като официален вносител, базиран в София, Прайм Технолоджийс изгражда дилърска мрежа в страната, съставена към момента от осем независими частни фирми-дилъри. Тази структура осигурява необходимата близост до крайните клиенти и оптимизира разпределението на складовите наличности от машини в ключови областни градове: Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Добрич, Стара Загора и Пазарджик. В Пловдив, Варна и Велико Търново Прайм Технолоджийс има собствени офиси със сервиз.
Дилърска мрежа от този тип носи големи ползи както за крайните ползватели на техниката, така и за фирмите партньори.

Клиентите винаги имат бърз достъп както до машините на склад, така и до сервизните услуги от техниците на дилърите, обучени от специалисти на официалния вносител. 
Централният сервиз в София, в основната база на Прайм Технолоджийс, обслужва голям брой клиенти и в същото време подсигурява дилърските сервизи с необходимата информация и подкрепа в тяхната работа. Съвсем очаквано, положителните резултати не закъсняват. За деветмесечието на 2021 г. продажбите на минибагери Yanmar отбелязват най-голям пазарен дял в България.

Yanmar е премиум бранд и съответно в минибагерите се влагат най-съвременните технологии и материали. Причината за голямото търсене на тези премиум машини може да се обясни също и с “узряването” на строителните фирми, особено на по-малките. Голяма част от тях са влезли в бизнеса преди 20-30 години и са преминали през етапите на употребяваната и бюджетната нова техника. Така по своему те са научили най-важните бизнес уроци: премиум машините – особено японските, подсигурени с професионален сервиз, гарантират висока производителност, нисък разход на гориво, никакви непланирани престои за ремонт и обслужване, както и най-ниски общи разходи за придобиване, експлоатация и поддръжка в рамките на полезния живот на техниката.

Мини багерите Yanmar наистина са премиум машини, но цените им не са недостъпни, просто поискайте оферта.