21.02.2022

Yanmar е отново на върха на иновациите с лозарска пръскачка-робот

Yanmar представя нов истински технологичен пробив за винопроизводителите – лозарски робот, който предлага редица предимства за винаро-лозарските предприятия от всякакъв мащаб, в т.ч. забележителна безопасност, производителност, съкращаване на разходи и възможности за различни приложения.

Моделът YV01 представлява автономна пръскачка-робот, която може да преобърне представите за работа в лозята. В нея е вложена доказана през последните години разходоефективна технология от Yanmar, в съчетание с добре познатото високо качество. Специализираната европейска публика бе запозната за първи път с тази иновативна машина по време на изложението VITeff за искрящи вина през октомври в Еперне, Франция.

Благодарение на леката си маса и компактни размери пръскачката робот Yanmar YV01 може да се изкачва и спуска с лекота по наклони до 45°, без да утъпква почвата при каквито и да са атмосферни условия. Освен това тя се транспортира много лесно на малък камион или ремарке, при това заредена с голямо количество разтвор за пръскане.

Чрез използване на най-модерна технология Yanmar YV01 гарантира,че лозите са прецизно напръскани с точното количество капчици, което означава че се изразходват по-малки количества от препарата.

“YV01 предлага най-модерна автономна технология. Машината лесно се адаптира, олекотена е и щади околната среда, тъй като осигурява високо прецизно пръскане на лозите”, заяви Петер Аарсен, президент на Yanmar Europe. “Тя може безопасно и лесно да бъде надзиравана от стоящ наблизо работник и е отлично пригодена за лозя с тесни междуредия и немного високи лози. Пръскачката робот YV01 е особено подходяща за ниски лозя и затова тя е отлично допълнение към едрогабаритната техника, използвана за високи насаждения”, допълни той.

Електростатичната пръскаща система на Yanmar внимателно и прецизно третира растенията, допринасяйки за отглеждането на по-здрави и чисти лозя. Процесът на пръскане се основава на тънка струя капчици с електрически заряд, които се привличат от листата по такъв начин, че всички повърхности, дори скритите, се третират успешно, а излишното пръскане е сведено до минимум.
Продажбите на пръскачката робот Yanmar YV01 ще стартират в Европа още тази година.