19.04.2023

Yanmar: Европа води във въвеждането на електрически строителни машини

Преходът от ДВГ към електричество няма да стане за една нощ, но той набира сили и Европа се очертава като лидер по възприемане на новата технология, смятат от Yanmar. През тази година водещият световен производител започва доставки за Европа на две електрически машини – мини багер SV17e и компактен челен товарач V8e.

Като се има предвид, че Yanmar е известен като изобретател на малкия дизелов двигател през 1933 г, за някой може да е изненада, че компанията е сред водещите производители, които желаят да го заменят с електрически. Но действително противоречие няма. Основателят на Yanmar, Ямаока Магокичи, виждал в дизеловия двигател средство за подобряване на живота на хората. И наистина в онези години малкият дизелов двигател променил коренно живота на японските фермери. Днес, когато емисиите от дизеловите двигатели имат негативен ефект върху околната среда, става ясно, че е необходимо ново решение за подобряване на живота на хората. И това е масовото въвеждане на електрическите задвижвания.

Въвеждането на мини багера SV17e и на компактния челен товарач 8Ve са важни стъпки за бъдещата трансформация на Yanmar. Тези електрифицирани модели са не само мощни и високопроизводителни, но също отговарят на най-строгите изисквания за емисиите в света. Независимо колко добри са тези машини, тяхното навлизане на пазара няма да бъде лесно и бързо, споделят от Yanmar. От компанията напълно разбират, че това е съвсем нова технология и е нормално клиентите да се колебаят. Въпреки всички предизвикателства бизнесът ще се електрифицира и тази промяна ще настъпи първо в Европа, смятат от Yanmar.

Мобилните електрически строителни машини имат своите предимства и това не е само чистият въздух. Зареждането с електричество струва много по-малко, отколкото зареждането с дизел, а и при сервиза отпадат редица консумативи и компоненти (моторно масло, маслен филтър и др.) В дългосрочен план разходите за придобиване, експлоатация и поддръжка може да са по-малки в сравнение с машините с дизелов двигател, независимо от първоначалната по-висока цена на закупуване. В същото време животът на батериите е разчетен колкото нормалния срок за експлоатация на една машина с дизелов агрегат.

Електрификацията настъпва, а европейските строителни компании постепенно я приемат.