05.03.2024

Yanmar отбелязва 30 години от въвеждането на концепцията Zero Tail Swing

С лансирането на мини багерите от серия ViO през 1993 г. Yanmar Compact Equipment представи за пръв път концепцията Zero Tail Swing. През декември 2023 г. компанията отбеляза официално 30-годишнината от въвеждането на тази световна иновация, която промени тотално разбирането за безопасна работа в тесни места.

Yanmar отбелязва 30 години от въвеждането на концепцията Zero Tail Swing 1

Премиерата на мини багерите от серия ViO преди три десетилетия предизвиква истинска сензация. За разлика от другите багери в този клас тогава, новите модели предлагат завъртане на надстройката, при което противотежестта не излиза от габарита на веригите на ходовата част в нито една точка. Това означава, че машините могат да работят в най-тесните места, без опасения от сблъсък на задната част със сгради, превозни средства или хора в непосредствена близост. Тази концепция е възприета ентусиазирано от големите производители на мини багери и скоро заменя 70% от моделите с конвенционална противотежест на строителните обекти.

Концепцията Zero Tail Swing е много повече от просто редуциране на размерите на надстройката. При традиционните багери изпъкналата отзад противотежест служи за балансиране на натоварването в предната част, например при копаене или подемни операции. Но с нейното премахване инженерите на Yanmar трябва да създадат по друг начин същия баланс за запазване на високата товароподемност. И японските конструктори се справят блестящо с тази задача.

Мини багерите от серия ViO са наистина многофункционални и могат да работят и в най-ограничени пространства. Сегашното седмо поколение е най-силното доказателство за това, с широка гама, която постоянно се допълва. Поредният аргумент е отличеният модел ViO80-7 (засега се предлага само в Япония), заел през 2023 г. първо място и съответно спечелил престижната награда Good Design Award на Японския институт за популяризиране на дизайн.

Концепцията Zero Tail Swing се подобрява постоянно през последните 30 години. Моделът ViO17 (на снимката) е много добър пример в това отношение. При него нито противотежестта отзад, нито част от предната рама излиза извън габарита на веригите. Това осигурява на 1,8-тонния модел изключително малък радиус на завъртане на надстройката. В същото време, благодарение на широката 1280 мм ходова част и отличното разпределение на масите, той предлага висока товароподемност, която е еднаква или дори по-голяма от тази на конвенционални мини багери в същия клас.

Yanmar отбелязва 30 години от въвеждането на концепцията Zero Tail Swing 2