26.04.2021

Yanmar празнува - 50 години от първия верижен мини дъмпер

Водещият японски производител на компактна строителна и селскостопанска техника отбелязва 50-годишнината на първия в света верижен мини дъмпер (кериър). Моделът YFW500D е бил оборудван с дизелов двигател собствено производство.

Първият верижен мини дъмпер всъщност е използвал ходова част с гумени вериги от малък комбайн на Yanmar. Към нея японските инженери монтират самосвален кош и по този начин създават машина за превоз на материали по много разкалян терен. Така през 1971 г. се появява първият в света верижен мини дъмпер, който смело отива там, където малките камиони и самосвали затъват. Седем години по-късно идва по-големият модел YFW26D с полезен товар 3 т.

През 1985 г. японската компания разработва верижен мини дъмпер със скорост на придвижване 11 км/ч, която била два пъти по-висока от конвенционалните модели. Високоскоростният YFW25R, разполагащ със седалка обърната с облегалката към коша, станал голям хит на пазара. Това е прототипът на хитовия и сега модел C30R от актуалната гама. Три години по-късно излиза компактният YFW8R с ширина само 950 мм. Това е първият мини дъмпер със седалка, разположена по средата.

Тя позволява по-лесно качване и слизане от двете страни, както и по-добра видимост. Дотогава седалките били монтирани само от едната страна.

През 1990 г. Yanmar пуска на пазара модел с ширина само 790 мм. Той е специално разработен за строителството в гъсто населените градове с тесни работни пространства на обектите. Шест години по-късно идва и най-големият верижен дъмпер в историята на Yanmar. Дизеловият му двигател е с мощност 240 к.с., а полезният товар 11 т.

В последните 20 години Yanmar се фокусира върху въвеждане на мини дъмпери с екологични двигатели, съобразени с все по-строгите емисионни норми на ЕС, САЩ и Япония. В машините се влагат също и най-съвременни технологии в хидравликата и електрониката. Забележителен е моделът C30R-3, който разполага с две хидравлични помпи и два хидромотора. Те осигуряват много по-плавно придвижване и завиване.