07.07.2020

Yanmar SV60 - зад кулисите на японския инженеринг

Серията ViO използва оригиналната концепция на минибагерите Yanmar – при завъртане на надстройката тя винаги остава в рамките на габарита на верижната ходова част, което гарантира високо ниво на безопасност.

Но в Европа на голяма популярност се радват и минибагерите Yanmar от серия SV (Semi ViO), при която акцентът е поставен върху максималния комфорт и върховата стабилност. Въпреки че при завъртане на надстройката противотежестта леко излиза извън границите на ходовата част, в Европа има голямо търсене за тази конфигурация. Причините се коренят в традиционното използване на по-тежък прикачен инвентар, експлоатирането на минибагера и като малък кран и не на последно място, европейските оператори предпочитат повече пространство в кабината от азиатските си колеги. Изхождайки от горните предпоставки, японските инженери разработват един от хитовите модели на Стария континент – 5.6-тонния Yanmar SV60. За база конструкторите използват съществуващия модел ViO55-6, пуснат в продажба през 2013 г. в Япония и САЩ.

Те правят сериозна преработка на базовата кабина, в т.ч. променят нейната форма.

Най-напред разширяват входа й и увеличават мястото за краката на оператора с още 80 мм. Сгъваемите педали за хода на машината и по-голямото вътрешно пространство са заимствани от багерите в по-тежкия клас. Тъй като в Европа се държи много на мястото за лични вещи, отзад и отстрани на седалката е оформена широка зона, в която се вместват кутия за храна, поставки за чаши, поемащи и големи бутилки, поставка за телефон и др.

Голямо внимание е обърнато на товароподемността, съчетана с върхова стабилност. Целевият подемен капацитет е уточнен на база на сравнение с три конкуренти марки. Той е постигнат чрез изчисления на масите на отделните компоненти и тяхното подходящо позициониране.

Друг много важен момент при разработката на Yanmar SV60 е силата на копаене. Японските инженери си поставят за цел тя да бъде по-голяма от предишни модели в този клас. Ако се изхожда теоретично от момента на сила, то силата на копаене трябва да е по-малка при по-дълго рамо. Въпреки това конструкторите успяват да постигнат адекватна сила на копаене при работен обсег на стрелата, рамото и кофата, който е един от най-големите в този клас минибагери.