27.10.2020

Yanmar въвежда нов верижен дъмпер C50R-5A

Новият верижен дъмпер (кериър) съчетава  впечатляваща мощност и несравнима издръжливост. Той разполага с уникална ходова част, която може да се справи и с най-предизвикателния терен.

Машината е оборудвана с дизелов двигател Yanmar по Етап V на ЕС с мощност 111 к.с. Скоростта на придвижване достига 9,5 км/ч, а 121-литровия горивен резервоар осигурява по-дълги интервали на работа между зарежданията. Верижният дъмпер се произвежда в две версии. Стандартната CR50-5A е с тристранно разтоварване на коша, 658 мм просвет от земята и до 65° ъгъл на изсипване на коша. Максималният полезен товар е 3800 кг. Версията CR50-5ATV предлага завъртане на коша в посоката на разтоварване. Той е монтиран на въртяща се рама с ход от по 90° наляво и надясно. Това позволява на кериъра да изсипва прецизно материал, докато се движи успоредно на изкопан канал. Товароносимостта на тази версия е до 3500 кг.

Всичко това, съчетано с габаритна ширина от 2,2 м, дължина 4,54 м и възможност за завъртане на място на 360° за 7 секунди, отлично демонстрира върховата работоспособност на дебютиращия верижен дъмпер. Принос за тези способности има и изцяло новото хидростатично задвижване. Автоматичното регулиране на хидравличното налягане позволява на новия модел да завива съвсем плавно – без форсиране на двигателя, което осигурява лесна и бърза работа с машината.

Ходовата част на новия кериър на Yanmar разполага със система за хидравлично изпъване на веригите, която значително намалява престоите, тъй като елиминира необходимостта от ръчното им регулиране. Всяка ролка е с независимо окачване, което позволява по-ефективно погасяване на вибрациите, удължава експлоатационния живот и предлага по-комфортно возене. Важно предимство на дебютиращия модел е възможността за завъртане на седалката на 180° заедно с лостовете за хода и завиването. Така операторът винаги има отлична видимост и в двете посоки на придвижване, което е от изключително значение за безопасността на обект, където работят минидъмпери.